10 syytä treenata kuntosalilla

Kuntosaliharjoittelu

Tuli kaverin kanssa puhetta kuntosaliharjoittelusta ja salitreenin hyödyistä. Kuntosaliharjoittelu on kova juttu ja voin lämpimästi suositella voimatreeniä nautittavaksi muutaman kerran viikossa.  Tässä auttaa hyvä kuntosaliohjelma, treenikaveri ja viihtyisä kuntosali.  Parhaimmillaan voimatreeni on hauskaa, motivoivaa sekä nopeasti palkitsevaa. Se on myös erittäin hyödyllistä niin terveydelle kuin kehon ulkoiselle olemukselle. Tästä syystä päätin listata 10 syytä lähteä salille.

1. Lihasvoima kasvaa

Lihasvoima on nopeimmin kehittyvä fyysisen kunnon osa-alue ja kuntosalitreenin vaikutukset alkavatkin näkyä hyvin nopeasti. Kuntoilijalla voimatreenin “kehitysikkuna” on suuri ja jo muutamassa kuukaudessa voimatasot voivat tyypillisissä lihaskuntoharjoitteissa jopa kaksinkertaistua.

2. Kuntosaliharjoittelu on paras tapa muokata kehoa

Laadukas salitreeni kasvattaa lihasmassaa yllättävän nopeasti. Alkuvaiheessa vauhti voi olla jopa kilon verran kuukaudessa. Keskimääräinen kasvuvauhti on noin 0,5 kg kuukaudessa. Lihasmassan kasvaessa saadaan ryhdikkyyttä lihaksien ulkomuotoon, vaikka rasvaa ei juuri palaisi. Tämä johtuu siitä, että treenin myötä muokkaantunut lihas kiristää rasvapatjaa tiukemmalla, jolloin esim. käsivarsi näyttää heti kiinteämmältä. Efektin taustalla ei ole välttämättä rasvan määrän vähentyminen, vaan treenattuun lihakseen kertyy nestettä ja sen energiavarastot (lihassokerivarastot) kasvavat, jolloin lihas ”turpoaa” ja saa aikaan kiinteyttävän vaikutuksen ilman rasvan palamistakin

3. Laatua laihduttamiseen

Punttitreeni osana laihdutusta on tärkeää laihdutuksen laadun takia. Yleinen virhe on laihduttaa liian nopeasti ja ilman liikuntaa. Tästä voi olla jopa haittaa. Jos dieetti on hyvin tiukka, niin keho polttaa rasvan lisäksi myös lihasta. Fiksu laihduttaminen tarkoittaa painon ja ylimääräisen rasvan vähentämistä ilman, että lihasmassaa menetetään kilokaupalla. Lihasmassan menetys heikentää terveyttä ja toimintakykyä ja hidastaa aineenvaihduntaa.

Kuntosaliharjoittelu

4. Aineenvaihdunta kierroksille salitreenillä

Kun treenaat salilla 3-4 kertaa viikossa, voit olla varma, että aineenvaihduntasi on lepotilaa korkeammilla kierroksilla jatkuvasti. Napakan treenin jälkeen lepoaineenvaihdunta saattaa olla koholla jopa 48 – 72 tuntia. Tämä tekee hyvää kalorinkulutukselle levossa. Lisäkulutus parin voimaharjoitusta seuraavan päivän aikana voi olla 100 – 200 kcal/vrk. Rasvanpolttoa olisikin hyvä ajatella prosessina, johon vaikuttaa energiavaje ja treenin aiheuttamat akuutit piikit aineenvaihdunnassa, joka näkyy lisääntyneenä kalorinkulutuksena.

5. Lihasmassa pysyy yllä laihduttaessa.

Voimatreenin yksi merkittävimmistä hyödyistä on lihasmassahävikin minimoiminen ja sitä kautta aineenvaihdunnan ylläpito laihdutuksen aikana. Pelkällä ruokavaliolla laihduttaessa menetät paljon lihasmassaa ja suorituskykysi laskee kuin lehmän häntä. Viiden kilon laihduttaminen tiputtaa kropastasi 2 kiloa lihasta ja vain 3 kiloa rasvaa. Olet siis laihempi, mutta olet menettänyt paljon lihasmassaa. Kuntosaliharjoittelu minimoi laihduttamisen aikaisen lihashävikin. Parhaassa tapauksessa lihasmassa voi jopa kasvaa. Yhdistä siis laihduttamiseen punttitreeni muutaman kerran viikossa. Viestität tällä elimistölle, että lihaksia tarvitaan.

6. Parannat terveyttäsi

Voimaharjoittelu laskee verenpainetta ja riski sairastua sydän- ja verenkiertotauteihin vähenee. Kolesteroliarvot kohenevat, sokeriaineenvaihdunta paranee jolloin diabetesriski pienenee. Myös nivelet voivat paremmin, luusto vahvistuu ja riski sairastua osteoporoosiin pienenee. Lihaskato eli sarkopenia on myös todellinen terveydellinen ongelma, joka johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen. Voimaa ja lihasmassareserviä kannattaa siis hankkia ajoissa ennen suurempia ongelmia toimintakyvyssä.

7. Voimatreeni parantaa kestävyyssuoritusta

Voimaharjoittelun avulla kestävyysliikkuja voi parantaa suorituksen taloudellisuutta, viivästyttää väsymystä, parantaa suoritustekniikkaa sekä ehkäistä vammoja. Kun voimatreeni yhdistetään esimerkiksi juoksuharjoitteluun sopivasti, parantaa se juoksusuorituskykyä todella tehokkaasti. Juoksijan kannattaa siis panostaa voimaharjoitteluun. Perus- ja maksivoimatreenillä nostetaan maksimaalista voimantuottoa ja lajinomaisella nopeusvoimaharjoittelulla siirretään salilta hankittu voima itse juoksuliikkeeseen.

8. Voimatreeni puree missä iässä tahansa

Voimatasojen kehittyminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä. Tämän jälkeen voimatasot alkavat vähitellen heiketä. Vauhti kiihtyy hurjasti myöhäisessä keski-iässä, jolloin vaikutukset alkavat näkyä myös arjen askareissa. Voimatreeni pysäyttää tämän kehityksen ja parantunut lihasvoima siirtyy kaikkiin elämän osa-alueisiin. Kyky lisätä lihasmassaa – ja voimaa säilyy koko eliniän.

9. Kaatumisten ehkäisy

Voima ja voimantuottonopeus ratkaisevat kun tasapaino menetetään ja liike pitää pysäyttää. Hyväkuntoisen lihaksisto auttaa tasapainon hallinnassa ja mahdollistaa turvallisen liikkumisen. Puutteellinen lihasvoima erityisesti alaraajoissa lisää kaatumisvaaraa, joten lihaksien voimatasoista huolehtiminen on keskeinen osa kaatumisten ehkäisyä.

10. Rasvat veks

Kuntosalitreenin energiankulutus saadaan nostettua lähelle korkeatehoista aerobista liikunta kun treenin työteho on tarpeeksi korkea. Silloin salitreenissä käytetään esim. vastalihaksien supersarjoja, joiden avulla saat ylimääräiset lepotauot minimiin. Näin paita kastuu ja rasva palaa. Jos salitreenin aikana ei tule hiki, niin energiankulutus jää todennäköisesti pieneksi ja aineenvaihdunnallinen ”buusti” treenin jälkeen kevyeksi!

Terveisin,

PT Janne

Ps. jos haluat apua kuntosaliharjoittelun aloittamisessa, niin mikset olisi minuun yhteydessä.  heti? Laitetaan yhdessä treeni pyörimään. Alkuvauhdin jälkeen pyörä pyöriikin jo omalla painollaan – ja voit saavuttaa mitä tahansa!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *