“Ei enää uusia dieettejä” – Tainan tarina

Laihdutus

Elämäntapamuutos ja pysyvät laihdutustulokset vaativat uuden oppimista. 

Jos sinä haluaisit, että elämän on muutakin kuin laihduttamista, niin lue tämä: haluan kertoa sinulle Tainan tarinan – aiheesta mikä melko varmasti huolettaa sinua…. Tarina kertoo sinulle kuinka hallita painoa pysyvästi.

Elämäntapamuutos ahdisti Taina Okkosta, 31, mutta nyt hän tietää pystyvänsä mihin vain.

Taina oli hyvin uupunut laihduttamiseen ja aikaisempiin “epäonnistuneisiin laihdutusyrityksiin”. Hän tiesi sen minkä myös sinä todennäköisesti tiedät.

Laihdutus on helppoa aina tiettyyn pisteeseen asti.

Tämän jälkeen ”uhraukset” käyvät liian voimakkaiksi ja kiellot liian suuriksi. Silloin palataan vanhaan tuttuun syömiseen ja paino alkaa jälleen nousta ja usein jopa aloituspainoa korkeammalle.

Ei ole siis juurikaan järkeä laihduttaa, jos homma ei pohjaudu ajatukselle siitä, että se paino, jonka pudotat, pitää myös pysyä poissa.

Arjen voimavarat olivat koetuksella

Kolmen lapsen, opiskelun ja työelämän yhdistämisen vuoksi oma hyvinvointi oli ollut tärkeysjärjestyksessä viimeisenä useamman vuoden ajan. Painoni alkoi nousta lasten myötä ja kokeilin kaikkia mahdollisia pikakuureja.

Viimein kun palasin taas kesälomalta yhtä numeroa isommissa vaatteissa töihin, päätin, että nyt saa riittää. Pelko mahdollisista elämäntapasairauksista hiipi mieleen. Nyt oli saavutettu se piste, jossa suunta oli muutettava radikaalisti.

En halunnut enää edetä laihdutuskuurista toiseen. Pidemmän päälle ne eivät minulla toimineet. Nesteet kyllä lähtivät, mutta nälän myötä tuli aina jokin repsahdus. Haastavinta painonpudotuksessa oli henkinen puoli. Elämäntapamuutos nosti pintaan monia tunteita: ahdistusta, epävarmuutta, pelkoa…

Päätin tehdä asialle ja jo samana päivänä otin yhteyttä Janneen. Vähän aikaa tästä eteenpäin istuin lähes itku kurkussa, kehonkoostumus -raporttia pidellen. Todellisuus omasta kunnosta oli jopa olettamustani huonompi.

Alkukartoitus ja ensihaastattelu oli pitkä sekä perusteellinen ja lähtiessäni kotiin olin kuitenkin varma siitä, että olin tehnyt elämäni parhaan päätöksen. Jannesta tulikin seuraavaksi puoleksi vuodeksi yksi tärkeimmistä hahmoista elämässäni, kaikki karikot ja kuopat selvisin ammattitaitoisen ja aidosti hengessä mukana olevan valmentajani avulla.

Treenit olivat jo itsessään huikeat, mutta ei myöskään löytynyt kysymystä, johon en olisi saanut vastausta treenipäivien ulkopuolellakin. Toisen usko ja tuki omaan tekemiseen toi motivaatiota entistäkin enemmän.

Taina, 31 v. kolmen lapsen äiti.

PS. ja mitä me sitten teimme?

Huolehdimme, että saimme liikunnan osaksi arkea, tiivistimme ateriarytmiä, lisäsimme kasviksia ruokapöytään ja opettelimme aamupalan syömistä sekä otimme lounaalle aikaa kiireisen työpäivän keskeltä.

Mietimme myös paljon arjen ajankäyttöä (mistä aikaa liikunnalle ja ruoan laittamiselle) ja lapsiperheen arjen pyörittämistä sekä panostimme riittävään lepoon ja uneen.

Emme miettineet painoa juurikaan, vaan panostimme liikunnan lisäämiseen ja hyvään oloon. Lopputuloksena paino tippui vähitellen, hitaasti, mutta varmasti.

Terveisin,

PT, Janne

Personal Trainer vantaa